Ananas-donut traktatie

Oh my hadden wij even stress hier in huis gister. Mijn jongste dochter was de hele dag aan het spugen, en komt de oudste stiefdochter met het bericht dat ze nog geen traktaties heeft uitgedeeld op school na haar verjaardag vorige week. Soms hapert communicatie in een co-ouderschap een beetje.  Maar goed, hup hup dus aan de traktaties. Dit zal waarschijnlijk ook haar laatste zijn immers, ze zit in groep 8. Deze dame is gek op alles wat 'tropisch' is. Na een korte periode van pinterest-inspiratie zijn we uitgekomen op donuts die omgetoverd worden tot ananassen!
Ik heb nog nooit een chocolade-mirror-glazing gemaakt, dus ik vond het best spannend eigenlijk. Maar al met al denk ik dat ze best geslaagd zijn! De dame in kwestie was in elk geval erg tevreden!


Dit zit er in: 
40 minidonuts 
4 repen tony chocolonely wit
600 gr suiker
400 gr gecondenseerde melk
280 ml water 
2 pakjes gelatine van 20 gr
gele kleurstof
5 schrijfstiften/decotubes in chocovariant van dr oetker
groen karton


Het is eigenlijk echt super simpel om te maken!
Allereerst: donuts in de vriezer.
Gecondenseerde melk, suiker en water in een pannetje. Op medium vuur, af en toe roeren. Gelatine laten weken. Wanneer het goedje in je pannetje een beetje begint te bluppen en borrelen, knijp je de gelatine uit en doe je dit er bij. Pannetje van het vuur af. Roeren tot gelatine is opgelost.
Wanneer de gelatine helemaal opgelost is, giet je het goedje over de chocoladebrokjes. Roeren en omscheppen tot de chocolade helemaal gesmolten is. Wanneer het een mooi egaal mengsel is, kun je er eventueel kleurstof doorheen doen. Ik koos voor een flinke dosis geel. Goed roeren tot het 1 geheel is. Ik koos er voor om ook nog even de staafmixer er door te halen. Af laten koelen tot je mengsel ergens tussen de 33 en 37 graden is. Dit gaat sneller als je het goedje van het ene kommetje in het andere overgiet! Anders sta je zo ontzettend lang te wachten..
Haal de donuts uit de koelkast, zet ze op een rooster. Dat rooster staat weer in een druipbak (bijvoorbeeld een ovenschaal). Zo kun je de donuts mooi glazeren en kun je je opgevangen goedje gewoon hergebruiken! Doe de glazing in iets wat lekker schenkt, en giet het over de donuts. Laat de donuts zeker een kwartier uitdruipen voor je ze van het rekje afhaalt. Daarna kun je de lekbak leeg scheppen en au bain marie weer verwarmen tot bruikbaar mengsel. Met decostiften een raster op de donuts tekenen, een kartonnen spietje er in, en klaar!
Ik heb de donuts dus een dag eerder gemaakt, en na dat ik de donuts een tijdje heb laten 'drogen' in een ziplock vriezerzakje gedaan en ingevroren. Dat ging prima! Vanmorgen er uit gehaald, en tegen de tijd dat het traktatietijd is op school zijn ze ontdooit en nog lekker vers.

Follow my blog with Bloglovin

Reacties

Populaire posts